Broker
NaslovnaBlog
Vodič kroz kretanje cijena zemljišta po kvadratu u 2024. godini

20. ruj 2024.

Vodič kroz kretanje cijena zemljišta po kvadratu u 2024. godini

Avatar

Andrea Dželalija

Koordinator za nekretnine / Web administrator

Kretanje cijena zemljišta u 2024. godini pokazuje dinamičnu sliku tržišta nekretnina, koje je pod utjecajem različitih faktora. Od gospodarskih promjena i inflacije, preko promjena u zakonodavstvu, pa do regionalnih razlika, cijene zemljišta variraju u ovisnosti o mnogo čimbenika. U ovom vodiču ćemo analizirati najvažnije trendove koji oblikuju cijene zemljišta po kvadratu u ovoj godini.

Croatia-land-prices

Makroekonomski faktori i inflacija

Jedan od ključnih pokretača cijena zemljišta u Hrvatskoj u 2024. godini je inflacija. Visoka inflacija, koja je započela tijekom pandemije COVID-19 i nastavila se zbog globalnih geopolitičkih tenzija, utječe na povećanje cijena građevinskog materijala i usluga. To posljedično povećava i cijene zemljišta, posebno u urbanim sredinama gdje je potražnja za građevinskim zemljištima visoka.

Regionalne razlike

Croatia-land-prices-02Cijene zemljišta u 2024. variraju ovisno o regiji. U urbanim centrima, poput Zagreba, Splita i Rijeke, cijene zemljišta po kvadratu su značajno više nego u ruralnim područjima. Razlog za to leži u ograničenom prostoru za izgradnju, visokoj potražnji za stanovanjem i poslovnim prostorima, te dobrim prometnim povezivostima.

Na primjer, u Zagrebu cijene građevinskog zemljišta u prestižnim četvrtima mogu dosegnuti i preko 500 eura po kvadratu, dok se u manje atraktivnim ili ruralnim područjima cijene kreću od 50 do 150 eura po kvadratu.

Utjecaj novih propisa i planova

Promjene u zakonodavstvu i urbanističkim planovima također igraju značajnu ulogu u kretanju cijena zemljišta. U 2024. godini očekuje se nastavak trenda strožih regulativa oko zaštite okoliša i održive gradnje, što može dovesti do povećanja cijena zemljišta koja zadovoljavaju te kriterije.

Nadalje, najava novih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje cesta, škola i zdravstvenih ustanova, često dovodi do rasta cijena zemljišta u tim područjima. Investitori i spekulanti često brzo reagiraju na ove vijesti, što može dovesti do skokova cijena.

Potražnja za zelenim površinama i ruralnim zemljištem

Croatia-land-prices-03Zanimljiv trend u 2024. je povećana potražnja za zemljištem u ruralnim područjima, što se može pripisati rastućem interesu za “zeleni” način života i rad na daljinu. Ova vrsta zemljišta, koja je ranije bila relativno jeftina, sada doživljava rast cijena, posebno u područjima koja nude dobru kvalitetu života i pristup osnovnim uslugama.

Predviđanja za kraj 2024. godine

Prema stručnim predviđanjima, cijene zemljišta će nastaviti rasti do kraja 2024. godine, ali će tempo rasta varirati ovisno o regiji i tipu zemljišta. Urbanizirana i građevinska zemljišta će zadržati svoj rastući trend, dok se za ruralna zemljišta očekuje stabilizacija cijena nakon početnog rasta izazvanog povećanom potražnjom.

U svakom slučaju, investitori i kupci trebaju pažljivo pratiti tržišne uvjete i uzeti u obzir sve relevantne čimbenike prije donošenja odluke o kupnji zemljišta. Stručna procjena vrijednosti zemljišta i konzultacije s agentima za nekretnine mogu biti ključne u donošenju ispravne odluke.

Zaključak

Kretanje cijena zemljišta u 2024. godini odražava kompleksnost i dinamiku tržišta nekretnina. Različiti čimbenici, od gospodarskih uvjeta do lokalnih urbanističkih planova, utječu na cijene, stvarajući izazove i prilike za sve sudionike na tržištu. Pratiti ove trendove i razumjeti ih ključno je za donošenje informiranih odluka u vezi s investicijama u zemljište.

Podijeli sa

Andrea Dželalija
Andrea Dželalija

Koordinator za nekretnine / Web administrator

Pouzdana, simpatična i uvijek nasmijana, Andrea je svjesna činjenice koliko je tržište dinamično te uvijek nastoji biti korak ispred i ne dopustiti da ju išta iznenadi. Iskustvo na projektima izrade web stranice, prioritiziranje zadataka, izražene organizacijske sposobnosti, izvrsno poznavanje engleskog i njemačkog jezika u govoru i pismu samo su neke od Andreinih vrlina što ju odlično uklapa u Brokerov tim.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt