NaslovnaBlog
Kupnja nekretnine u Hrvatskoj preko tvrtke

16. stu 2020.

Kupnja nekretnine u Hrvatskoj preko tvrtke

Avatar

Mia Gabela

Koordinator za nekretnine

Strana pravna ili fizička osoba može osnovati privatnu tvrtku registriranu u Hrvatskoj, odnosno d.o.o, te kupiti nekretninu čiji će vlasnik biti upravo ta hrvatska tvtka. Za ovaj način kupnje najčešće se odlučuju osobe državljani zemalja koje nisu članice Europske unije, što znači da nemaju reciprocitet s Republikom Hrvatskom. Iz tih razloga, kupnja nekretnina za njih nešto je nešto kompliciraniji I dugotrajni proces, a što se otvaranjem hrvatske tvrtke može izbjeći. Isto tako, ovaj način preporučujemo ako je graditelj objekta u sustavu PDV-a (u slučaju kada ste imali pravo na povrat PDV-a sadržanog u cijeni nekretnine).

Buying-real-estate-in-Croatia-through-company

Osnivanje privatnog procesa tvrtke traje 14 dana, uključuje angažiranje svoga odvjetnika, javnog bilježnika (naklada od oko 5000 kuna) i Trgovački Sud. Temeljni kapital u iznosu od 20 000 kuna potrebno je uplatiti u gotovinu na račun osnovane tvrtke, a potvrdu o uplati potrebno je priložiti kod registriranja tvrtke. Adresa registracije treba biti postojeća adresa i služba za kontakt sa tim pravnim osobom. Kao i ostali, i stranac osnivač treba odrediti djelatnosti koje će registrirati, te imenovati direktora kao onoga tko će zastupati pravnu osobu. To može biti on sam, drugi stranac ili neki hrvatski državljanin.

Ako se planira u poduzeću i zaposliti, trebat će mu i radna dozvola, koju će pribaviti na istom mjestu. Ako takvih interesa nema, nego se više nastupi kao investitor, stranac može i izolirati ovaj dio postupka.

Trošak vođenja tvrtke u Hrvatskoj iznosi od 750 do 2500 kuna mjesečno, ovisno o poslovanju tvrtke, a o čemu se najbolje savjetuje s knjigovodstvom. Kada firma kupi nekretninu, ugovor se deponira na sudu i šalje u zemljišnoknjižni ured da novi vlasnik uknjiži. Isto kao i kod većine zemalja, ni ovdje d.o.o nije podložen plaćanju PDV-a, već Umjesto toga plaća se porez na dobit u iznosu od 20%. Ako klijent kupi firmu koja posjeduje jednu nekretninu, ne treba joj plaćati porez na promet nekretninama.

Za sve dodatne informacije, kao I za vođenje u cijelom procesu otvaranja tvrtke u Republici Hrvatskoj, preporučujemo angažiranje vlastitog poreznog savjetnika I odvjetničkog ureda.

Podijeli sa

Mia Gabela
Mia Gabela

Koordinator za nekretnine

Mia je društvena i vesela osoba koja svojom ambicioznošću u najkraćem roku ostvaruje vlastite ciljeve. Mia je vrlo organizirana i iako svoj posao shvaća vrlo ozbiljno, svakom novom zadatku pristupa s pozitivnim stavom i osmijehom te daje sve od sebe za svoje klijente. Najviše se bavi nekretninama na zadarskom području pa je uvijek "u pokretu". Također vjeruje da je uz pozitivnu energiju i stav sve moguće.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt