NaslovnaBlog
APN – stambeni kredit

15. srp 2022.

APN – stambeni kredit

Avatar

Mia Gabela

Koordinator za nekretnine

Subvencioniranje stambenih kredita od strane Republike Hrvatske je uključivanje mjere kao pomoć hrvatskim državljanima. APN, tj. Agencija za promet i posredovanje nekretninama se u svrhu poticanja demografske obnove društva i smanjenja iseljavanja mladih ljudi uključila u subvencioniranje stambenih kredita. Građani stambene kredite uzimaju u svrhu kupovine kuće ili stana, tj. rješavanja stabenog pitanja. Građani subvencioniranje mogu zatražiti putem javnih poziva koje objavljuje Agencija za promet i posredovanje nekretninama do kraja svake proračunske godine tj. kalendarske godine, što će za tekuću 2022. biti u rujnu.

APN - housing loan

Kako uz standardno dizanje kredita postoje uvjeti koji su potrebni kako bi se isti odobrio, tako postoje i za subvencioniranje od strane države. U nastavku navodimo više informacija kako pristupiti odabiru te na poslijetku dobiti zeleno svijetlo.

Kredit se može zatražiti u slučaju gradnje i dogradnje kuće te proširenje objekta. Dok se za adaptaciju već postojećeg objekta ne potvrđuje.

Osobe koje mogu pristupiti prijavi subvencioniranju su:
1. Građani Republike Hrvatske
2. Osobe mlađe od 45 godina
3. Građani koji na svoje ime ne posjeduju nijednu nekretninu
4. Kredit se odobrava na minimalno 15 godina

U slučaju da kredit zatražuju partneri, svi uvi uvjeti vrijede za oba partnera te se u slučaju zadovoljavanja uvjeta subvencioniranje odobrava. Najmanje trajanje kredita je 15 godina.

Po početku odobrenja subvencija traje 5 godina gdje se nakon svakog djeteta produžuje na još dvije sa maksimalnih 9 godina subvencioniranja. Naravno da postoje iznimke, što je u ovom slučaju da ako u obitelji postoji osoba sa 50% invaliditeta država povećava kredit za još dvije godine, što naposlijetku čini ukupnih 11.

Sami iznos kredita se kreće od 1 500 € po metru kvadratnom što u cijelosti iznosi maksimalno 100 000 € prema srednjem tečaju Hrvatske Narodne Banke na dan isplate. Ukoliko vrijednost nekretnine prelazi navedeni iznos, vlasnik je dužan pokriti razliku.

Postotci davanja subvencija ovise o razvijenim, tj. nerazvijenim područjima. Postotci idu od 30 % u razvijenijim do 51% u ne tako razvijenim područjima po mjesečnom anuitetu.

S obzirom da je upravo država ta koja izdaje kredit, sve mora biti prikazano i uredno s papirologijom. Budući vlasnici i njihove osobne informacije, javnobilježnički zapisi i potvrde, predugovor ili ugovor o kupoprodaji nekretnine te javnobilježničku ovjerenu izjavu bračnog ili izvanbračnog partnera.

APN je izvrsna pomoć i izbor za mlade, bili to novopečeni parovi ili ne, ovaj način dizanja kredita se iz godine u godinu pokazuje kao sve bolji i učinkovitiji način za rješenje stambenog pitanja za mlade.

Podijeli sa

Mia Gabela
Mia Gabela

Koordinator za nekretnine

Mia je društvena i vesela osoba koja svojom ambicioznošću u najkraćem roku ostvaruje vlastite ciljeve. Mia je vrlo organizirana i iako svoj posao shvaća vrlo ozbiljno, svakom novom zadatku pristupa s pozitivnim stavom i osmijehom te daje sve od sebe za svoje klijente. Najviše se bavi nekretninama na zadarskom području pa je uvijek "u pokretu". Također vjeruje da je uz pozitivnu energiju i stav sve moguće.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt