NaslovnaBlog
Privatni otoci u Republici Hrvatskoj

16. kol 2022.

Privatni otoci u Republici Hrvatskoj

Avatar

Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Hrvatsku koju od milja mnogi vole nazvati i država s tisuću otoka, krasi nebesko plavo more i jedna od najljepših obala na svijetu. Kada bi krenuli brojati sve otoke i otočiće zaustavili bi se na na broju 1244. U tom nepreglednom biseru Jadrana mogu se pronaći i manji broj privatnih otoka, od kojih su neki čak i na prodaju.

Private-islands-in-Croatia

Koliko primamljivo zvuči postati vlasnik nekog otoka i uživati u nestvarnim ljepotama Jadranskog mora, očaravajuće klime, bogate kulture i raznolike gastronomske ponude?

Naravno, moramo poštovati i pomorsko dobro tako da su brojni otoci tako i zavedeni.

Kako zapravo izgleda prodaja i kupnja privatnih otoka?

Ukoliko netko želi prodati svoje zemljište na određenom otoku, a riječ je o nenaseljenom ili slabo naseljenom otoku, mora taj isti otkup ponuditi prvo Republici Hrvatskoj zatim redom županiji, opčini ili gradu. Nakon provjere nekretnine kao i informacije pripada li zaštićenom dobru može započeti prodaja te iste nekretnine.

No ni gradini na privatnom otoku nije tako lako. Gradnja smije započeti ukoliko je zemlja građevna i ukoliko je predviđeno u prostornom planu.

Zanimljivo je i to ukoliko se na otoku nalazi građevina izgrađena prije 1968. godine, vlasnik koji je kupio otok može ju legalno koristiti.

Splitsko – dalmatinska županija se ipak trudi i ima stav da se trebaju zaštiti naši predivni otoci i staviti ih pod pomorsko dobro. Na taj način žele se zaštiti vlasnici zemalja kao i naše obalno područje.

Na tržištu se nalazi nekoliko privatnih otoka na prodaju. Nije čest slučaj da se pronađe takvo skriveno blago dostupno za prodaju.

Agencija Broker u svojoj ponudi ima široku i zanimljivu ponudu raznih nekretnina među kojima se nalazi i nekoliko otoka koji oduzimaju dah.

Obratite nam se s povjerenjem i saznajte što se to krije kod nas. Budite dio nezaboravne priče koja Vam garantira profesionalnost i ispunjenje svih vaših želja.

Broker agencija Vas čeka raširenih ruku.

Podijeli sa

Josipa Kusić
Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Josipa je iznimno komunikativna i društvena osoba kojoj je briga o klijentima i njihovim potrebama na prvom mjestu. Vođena vlastitim ambicijama i organiziranošću maksimalno je posvećena poslu koji obavlja. Uvijek nasmijana i vesela pristupa svakom novom zadatku te s nestrpljenjem očekuje nove izazove. Primarno područje njenog djelovanja je dalmatinska obala i otoci, sa središtem u gradu Splitu.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt