Broker
NaslovnaBlog
Privatni otoci u Republici Hrvatskoj

19. srp 2024.

Privatni otoci u Republici Hrvatskoj

Avatar

Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Hrvatsku krasi njezina posebna prirodna ljepota s tisuću otoka, čistim plavim morem i netaknutom zelenom prirodom. Upravo ove godine je Hrvatska proglašena kao zemlja koja s najčišćim morem u Europi te s jednom od najljepših plaža na svijetu. Osim toga glasi i za jednu od najsigurnih turističkih zemalja u Europi što jos više privlači turiste iz cijeloga svijeta.

Private-islands-in-Croatia

Mnogo otoka nude različite mogućnosti za razgledavanje i uživanje u prirodnim ljepotama, dok privatni otoci nude posebnu priliku za one koji žele posjedovati svoj komadić raja na Jadranu. Čak se nekoliko privatnih otoka nalaze u našoj ponudi za prodaju.

Što su privatni otoci?

To su otoci koji su u privatnom vlasnišvu i pripadaju jednom vlasniku ili više suvlasnika.

Razlike između privatnih i javnih otoka?

Javni otoci su naseljeni građanima te se tu nalaze i različiti javni sadržaji kao što su trgovine, restorani, trajektna luka, državne uprave te ostali sadržaji. Oni se ne mogu u cijelini prodati jer se različite nekretnine nalaze kod različitih vlasnika u vlasništvu te su to često veliki otoci. Dok privatni otoci su manji i nisu naseljeni.

Lokacija i općenite informacije

Islands-for-sale-in-CroatiaPrivatni otoci se nalaze na različitim lokacijama. Često su udaljeni od ostalih otoka što nudi potpunu privatnost i miran boravak. Splitsko – dalmatinska županija se zalaže za žaštitu naših lijepih otoka stavljajući ih sve pod pomorsko dobro. Na taj način se štite vlasnici zemljišta kao i obalno područje. S time županija nastoji spriječiti neodrživi razvoj i osigurati dugoročnu zaštitu okoliša i kulturne baštine.

Gradnja na otocima

Gradnja je dozvoljena u koliko je određeno zemljište predviđeno u tu svrhu u urbanističkom planu tog područja. Naravno moramo poštovati zakone pomorskog dobra jer su brojni otoci tako zavedeni. Ishođenje građevinske dozvole i poštovanje prostornih planova su ključni za održiv razvoj i planiranje infrastrkture, te za zaštitu okoliša i postojeće okoline. Značajno je isto u koliko se na otoku nalazi građevina izgrađena prije 1968. godine, vlasnik koji je kupio otok može ju legalno koristiti i obnovit.

Proces kupnje privatnog otoka

Ako netko želi prodati svoje zemljište na nenaseljenom ili slabo naseljenom otoku, mora prvo ponuditi otkup Republici Hrvatskoj, onda županiji, općini i gradu. Tek nakon provjere nekretnine i utvrđivanja pripada li zaštićenom dobru, može započeti prodaja.

Ponuda privatnih otoka za kupnju

Trenutno se na tržištu nalazi nekoliko privatnih otoka na prodaju, što je rijetka prilika da se pronađe takvo skriveno blago dostupno za kupnju.
Ova rijetkost zaista omogućava zainteresiranim kupcima da posjeduju svoj dio prirode, imajući potpuni miran boravak i privatnost na jedinstvenoj lokaciji. Oni nude posebnu priliku za luksuzan život i investiranje u nekretnine koje su istovremene posebne i prestižne.

Agencija Broker nudi široku i zanimljivu paletu nekretnina, uključujući i nekoliko zadivljujućih privatnih otoka. Kontaktirajte nas s povjerenjem i saznajte što vam sve nudimo. Uživajte u jedinstvenom iskustvu koje vam omogućava stručnost i potpunu predanost.

Agencija za nekretnine Broker vas čeka otvorenih ruku.

Podijeli sa

Josipa Kusić
Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Josipa je iznimno komunikativna i društvena osoba kojoj je briga o klijentima i njihovim potrebama na prvom mjestu. Vođena vlastitim ambicijama i organiziranošću maksimalno je posvećena poslu koji obavlja. Uvijek nasmijana i vesela pristupa svakom novom zadatku te s nestrpljenjem očekuje nove izazove. Primarno područje njenog djelovanja je dalmatinska obala i otoci, sa središtem u gradu Splitu.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt