Broker
NaslovnaBlog
Pet najčešćih grešaka prilikom iznajmljivanja stanova u Hrvatskoj

18. lis 2024.

Pet najčešćih grešaka prilikom iznajmljivanja stanova u Hrvatskoj

Avatar

Dora Vlajić

Koordinator za nekretnine

001-Five-Mistakes-When-Renting-Apartments

Iznajmljivanje stana može biti zahtjevno pa čak i stresno, posebno za one koji se s time prvi put susreću. Bez obzira unajmljujete li stan na kratkoročno ili dugoročno, važno je biti dobro informiran kako biste izbjegli nepotrebne komplikacije i nesporazume. U ovom članku proći ćemo kroz pet najčešćih pogrešaka koje najmoprimci u Hrvatskoj često rade te savjetujemo kako ih izbjeći.

1. Nepažljivo čitanje ugovora o najmu

Jedna od najčešćih pogrešaka je potpisivanje ugovora o najmu bez temeljitog čitanja. Ugovor je pravno obvezujući dokument koji definira prava i obveze obje strane, pa je ključno razumjeti sve njegove odredbe. Ignoriranje ovog koraka može dovesti do problema, nesporazuma, pa čak i pravnih komplikacija.

002-Five-Mistakes-When-Renting-Apartments

Posebnu pažnju obratite na stavke koje se odnose na trajanje najma, uvjete raskida ugovora, depozit, režije i ostale troškove. Ako bilo što u ugovoru nije jasno, uvijek se konzultirajte s agentom ili pravnim stručnjakom kako biste izbjegli neugodne situacije.

2. Zanemarivanje provjere stanja stana prije useljenja

Vrlo bitna stavka je provjera stanja stana prije useljenja. Zanemarivanje ove stavke vas može dovesti do problema, posebice u slučaju štete koja nije vaša odgovornost. Kada unajmljujete stan, najčešće se oslanjate  na povjerenje prema vlasniku ili agentu, vjerujući da je stan u odgovarajućem stanju. Preporuka je da prije useljenja još jednom obavite provjeru nekretnine prije ulaska u istu, kako bi izbjegli probleme.

Temeljita inspekcija stana

Prije nego preuzmete ključeve, važno je temeljito pregledati stan. Provjerite sve uređaje, instalacije, vodovod, podove, zidove i opće stanje prostora.Pregled bi čak trebao uključivati stanje svih aparata, slavina, grijanje, prozori, vrata pa čak i stanje zidova. Bilo kakva oštećenja ili nedostatke zabilježite odmah i obavijestite najmodavca kako biste izbjegli kasnije sporove.

Dokumentiranje oštećenja

Jedna od najboljih metoda za dokumentiranje stanja nekretnine je fotografirajte svih prostorija,s posebnim fokusom na eventualna oštećenja (ogrebotine,vlaga,kvarovi…) ili sumnjiva područja i čuvajte te dokaze. Ovaj korak može biti ključan u slučaju nesuglasica vezanih uz povrat depozita ili druge odgovornosti pri iseljenju.

003-Five-Mistakes-When-Renting-Apartments

Također svaka ozbiljnija agencija nakon pregleda sastavlja zapisnik koji potpisuju unajmljivač i vlasnik stana. U tom zapisniku se trebaju navesti svi potencijalni problemi koji su uočeni prilikom inspekcije.

3. Loše dogovoreni uvjeti za povrat depozita

Loše dogovoreni uvjeti za povrat depozita ili pologa često su izvor nesporazuma između najmodavca i najmoprimca. Depozit je iznos novca koji unajmljivač plaća vlasniku nekretnine kao osiguranje za eventualne štete na stanu ili neplaćene obaveze.

Međutim, nedovoljno jasno iskuminicirani ili loše  dogovoreni uvjeti za povrat depozita nakon izlaska iz najma mogu dovesti do  nesuglasica između unajmljivača i vlasnika. Što često rezultira gubitkom dijela ili cijelog depozita. Kako biste osigurali povrat pologa, obavezno tražite da sve bude napisano u ugovoru, uključujući uvjete pod kojima se polog vraća.

Jasni uvjeti u ugovoru

Osigurajte da ugovor precizira kada i pod kojim uvjetima će se depozit vratiti. Ako ste temeljito dokumentirali stanje stana pri useljenju i pridržavali se svih obveza iz ugovora, imate osnovu za povrat depozita. Također, bilo bi dobro ugovorom odrediti vremenski period kada će depoziti biti vraćen nakon izlaska iz stana. Zbog nejasno definiranog roka za povrat može doći do toga da unajmljivač dugo čeka na svoj novac čak i ako je stan vraćen u dobrom stanju. Vlasnik može odlagati isplatu ili potpuno izbjegavati obavezu bez konkretno definiranog roka u ugovoru.

4. Nejasni dogovori oko troškova

Nejasni dogovori o troškovima najma i režija česta su pogreška koja može dovesti do financijskih iznenađenja. Ove stavke uključuju različite vrste režijskih troškova, održavanje stana, neplanirani troškovi tokom najma, troškovi održavanja zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.

004-Five-Mistakes-When-Renting-Apartments

Troškovi i režije

Prije potpisivanja ugovora provjerite što točno uključuje najamnina. Uvijek se unaprijed dogovorite o tome tko pokriva režije, pričuvu, održavanje zajedničkih prostora i druge moguće troškove. Jasno definirani financijski uvjeti osigurat će vam bolji pregled nad mjesečnim izdacima i izbjeći neugodna iznenađenja. U nekim slučajevima, unajmljivači mogu dogovoriti gornju granicu za mjesečne troškove režija, nakon čega bi vlasnik preuzeo odgovornost za dodatne troškove.

Održavanje i popravci

Također je važno unaprijed dogovoriti tko će snositi troškove popravaka i održavanja stana. Ako ugovorom nije definirano tko preuzima odgovornost za zamjene uređaja ili manje popravke, moguće je da ćete završiti plaćajući nešto što bi trebao pokriti najmodavac.

5. Ignoriranje prijave boravišta i zakonskih obveza

Jedna od ozbiljnijih grešaka koju najmoprimci često rade je neprijavljivanje boravišta nakon useljenja. Iako se ovaj postupak može činiti birokratskim, on je zakonska obveza koja može imati ozbiljne posljedice. Svaka država ima specifične zakone vezane za najam nekretnina, prijavu boravišta i porezne obveze, a njihovo zanemarivanje može dovesti do pravnih posljedica, financijskih kazni, pa čak i otežanog ostvarivanja prava u različitim državnim institucijama.

Prijava boravišta

Prijava boravišta je zakonska obveza kojom osoba prijavljuje svoje mjesto stanovanja nadležnim državnim institucijama. U mnogim zemljama ova prijava omogućava državi da prati kretanje građana, pruži im određene socijalne i zdravstvene beneficije te osigura zakonitost njihovog boravka. Ova obveza se ne odnosi samo na građane koji su u vlasništvu nekretnine, već i na unajmljivače.

005-Five-Mistakes-When-Renting-Apartments

Posljedice neprijavljivanja

Neprijavljivanje boravišta može dovesti do financijskih kazni kako za vas, tako i za vašeg najmodavca. Također, može uzrokovati probleme s poreznim vlastima. Da biste izbjegli ove neugodnosti, pravovremeno prijavite boravište odmah nakon useljenja.

Zaključak

Iznajmljivanje stana može biti jednostavnije uz pravovremenu pripremu, dobru informiranost i svjesnost o mogućim problemima. Pažljivo proučavanje ugovora, inspekcija stanja stana, jasni dogovori oko troškova te poštivanje zakonskih obveza ključni su koraci koji će vam pomoći da bez stresa uživate u svom novom domu i izbjegnete potencijalne nesporazume s najmodavcem.

Podijeli sa

Dora Vlajić
Dora Vlajić

Koordinator za nekretnine

Dora je ambiciozna djevojka koja je po struci dizajner i ekonomist. Istančan ukus za lijepo dio su njene svakodnevice. U poslu s nekretninama se uistinu pronašla zbog dinamičnosti posla i odlične sposobnosti za komunikaciju. Ona Vam može pomoći da pronađete pravu tržišnu vrijednost svoje nekretnine ako ju prodajete ili savjetovati Vas za cijenu ako kupujete nekretninu. S obzirom na to da Dora s lakoćom prihvaća nove izazove, nije joj ništa problem zbog upornosti i snalažljivosti koju posjeduje, idealna je osoba kojoj trebate povjeriti upravo težak zadatak kao pronalazak Vašeg doma iz snova.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt