Broker
NaslovnaBlog
Što je tabularna izjava i kako izgleda postupak izdavanja?

13. ruj 2024.

Što je tabularna izjava i kako izgleda postupak izdavanja?

Avatar

Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Tabularna izjava je pravni dokument kojim prodavatelj odobrava kupcu prijenos prava vlasništva na nekretninu u zemljišnim knjigama, u skladu s kupoprodajnim ugovorom. Ovaj dokument može biti sastavni dio kupoprodajnog ugovora ili se može izdati zasebno.

Postoje dvije vrste tabularne izjave: uvjetna i bezuvjetna. Uvjetna izjava omogućava prijenos vlasništva tek nakon što kupac isplati cijeli iznos kupoprodajne cijene, bez mogućnosti dodatnih ograničenja ili protivljenja. S druge strane, bezuvjetna izjava dopušta upis vlasništva odmah, bez ikakvih dodatnih uvjeta ili suglasnosti.

Mora li se tabularna izjava ovjeriti?

What is a tabular statement 02Tabularna izjava mora biti ovjerena od strane nadležnog organa, odnosno javnog bilježnika, kako bi imala pravnu valjanost.
Ako je uključena u kupoprodajni ugovor, ona je pravovaljana jer sam ugovor podliježe ovjeri kod javnog bilježnika.
Prodavatelj je dužan izdati tabularnu izjavu kupcu nakon što kupac ispuni sve svoje ugovorne obveze, što uključuje i potpunu isplatu kupoprodajne cijene nekretnine.
U slučaju da prodavatelj odbije izdati tabularnu izjavu, iako je kupac izvršio sve obveze, kupac ima pravo raskinuti kupoprodajni ugovor bez dodatnih troškova.

Što sadržava tabularna izjava?

Mora uključivati preciznu identifikaciju nekretnine na koju se odnosi zahtjev za upis, jasnu izjavu osobe čije se pravo prenosi, ograničava, opterećuje ili ukida, u kojoj se nedvosmisleno pristaje na upis bez ikakvih uvjeta.
Također, dokument mora sadržavati potpis osobe čije se pravo prenosi, ograničava, opterećuje ili ukida, kako bi bio važeći za prijenos vlasništva.

Kada se predaje tabularna izjava?

What is a tabular statement 03Tabularna izjava se predaje nakon što kupac ispuni sve svoje obveze iz kupoprodajnog ugovora, najčešće kada je u cijelosti isplaćena kupoprodajna cijena. To je ključni dokument koji omogućava upis prava vlasništva na nekretnini u zemljišne knjige.
Tabularna izjava može biti predana odmah nakon zaključenja kupoprodajnog ugovora, ukoliko su svi uvjeti ispunjeni, ili nakon što kupac izvrši sve potrebne radnje, poput isplate ugovorene cijene. U nekim slučajevima, ona se može predati javnom bilježniku ili izravno zemljišnoknjižnom sudu kako bi se provela uknjižba vlasništva.

Kako izgleda jednostavan primjer tabularne izjave?

Evo primjera jednostavne tabularne izjave koja se koristi za prijenos vlasništva na nekretnini:

**TABULARNA IZJAVA**

Ja, [IME I PREZIME PRODAVATELJA], OIB [BROJ OIB-A], s prebivalištem na adresi [ADRESA PRODAVATELJA], kao prodavatelj, izjavljujem sljedeće:

Na temelju kupoprodajnog ugovora sklopljenog dana [DATUM SKLAPANJA UGOVORA] između mene kao prodavatelja i [IME I PREZIME KUPCA], OIB [BROJ OIB-A KUPCA], s prebivalištem na adresi [ADRESA KUPCA], kao kupca, kojim sam prodao/la nekretninu označenu kao:

– [PODACI O NEKRETNINI: katastarska općina, broj čestice, površina, opis nekretnine]

Izjavljujem da u cijelosti pristajem da se kupac, [IME I PREZIME KUPCA], kao novi vlasnik upiše u zemljišne knjige kao vlasnik navedene nekretnine, bez daljnjih uvjeta, ograničenja ili protivljenja s moje strane.

Ova izjava služi kao pravna osnova za uknjižbu prava vlasništva na nekretnini na ime [IME KUPCA].

U [MJESTO], dana [DATUM].

________________________

**[Potpis prodavatelja]**

**Ovjera kod javnog bilježnika:**

Ova izjava dana je u mojoj prisutnosti i potpisana pred mnom od strane [IME I PREZIME PRODAVATELJA].

U [MJESTO], dana [DATUM].

________________________

Za sva dodatna pitanja ili nedoumice, bilo pravne ili druge prirode, slobodno nam se obratite s povjerenjem.

Podijeli sa

Josipa Kusić
Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Josipa je iznimno komunikativna i društvena osoba kojoj je briga o klijentima i njihovim potrebama na prvom mjestu. Vođena vlastitim ambicijama i organiziranošću maksimalno je posvećena poslu koji obavlja. Uvijek nasmijana i vesela pristupa svakom novom zadatku te s nestrpljenjem očekuje nove izazove. Primarno područje njenog djelovanja je dalmatinska obala i otoci, sa središtem u gradu Splitu.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt