NaslovnaBlog
Vodič kroz subvencionirane stambene kredite

15. svi 2020.

Vodič kroz subvencionirane stambene kredite

Avatar

Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći hrvatske Vlade kojim se hrvatskim državljanima olakšava zbrinjavanje stambenog pitanja kroz otplatu dijela stambenog kredita.

Kroz sljedećih nekoliko jednostavnih koraka saznajte i kako:

  1. Prvi uvjeti koje mora ispunjavati korisnik stambenog kredita su:
  • građanin s prebivalištem na području Republike Hrvatske
  • koji u trenutku podnošenja zahtjeva kreditnoj instituciji nije stariji od 45 godina odnosno nije napunio 45 godina
  • čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje
  1. Podnositelj zahtjeva prethodno mora pronaći stan, kuću ili građevno zemljište.
  2. Sve uvjete i mogućnosti podnositelj može provjeriti u jednoj od kreditnih institucija s kojima će APN sklopiti Ugovor o davanju subvencioniranih kredita. Rok za otplatu stambenog kredita se kreće između 15 i 30 godina.
  3. Visina subvencije se kreće između 30% i 51 % , a ovisi o indeksu razvijenosti na kojem se nekretnina kupuje ili nalazi (određeno je 8 skupina u kojoj se nalazi grad ili općina). Subvencija se dodjeljuje prvih 5 godina otplate kredita.
  4. Ovaj zakon ima i demografsku mjeru jer se dodatno produžuje rok subvencioniranja kredita i to 2 godine za svako živorođeno ili usvojeno dijete, zatim godinu dana za po djetetu koje nema navršenih 18 godina. Također, dodatno dvije godine u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog kućanstva ima utvrđen invaliditet većeg od 50% .
  5. Iznos kredita može ići do maksimalno 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju HNB-a na dan isplate kredita, na minimalan rok otplate od 15 godina. Dakle, stambeni kredit može biti veći od tog iznosa, ali se neće subvencionirati.
  6. Podnositelj zahtjeva treba priložiti APN-u kompletnu dokumentaciju (preslika osobne iskaznice, preslika predugovora, preslika zemljišnoknjižnog izvatka itd.) uz zahtjev za subvencioniranje kredita te dokumentaciju koju banka traži.
  7. APN će prema redoslijedu podnošenja zahtjeva odobravati subvencionirane kredite te ih slati kreditnim institucijama podnositelja zahtjeva u roku od 3 dana od njezinog donošenja.

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita navodi da je bitan dokument uporabna dozvola, što znači da se ne može odobriti subvencija za stanove koji se grade.

Podijeli sa

Josipa Kusić
Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Josipa je iznimno komunikativna i društvena osoba kojoj je briga o klijentima i njihovim potrebama na prvom mjestu. Vođena vlastitim ambicijama i organiziranošću maksimalno je posvećena poslu koji obavlja. Uvijek nasmijana i vesela pristupa svakom novom zadatku te s nestrpljenjem očekuje nove izazove. Primarno područje njenog djelovanja je dalmatinska obala i otoci, sa središtem u gradu Splitu.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt