Broker
NaslovnaBlog
Kako unajmiti stan u Hrvatskoj?

12. srp 2024.

Kako unajmiti stan u Hrvatskoj?

Avatar

Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Sve više ljudi iz inozemstva odlučuje preseliti se u Hrvatsku i promijeniti svoj životni stil. Razlozi za ovu odluku su raznoliki i često osobni, ali nekoliko glavnih motiva se ističe.

How-to-rent-apartment-in-Croatia

Jedan od najčešćih razloga je pronalazak novog posla. Hrvatska, s dinamičnim tržištem rada i rastućim sektorom usluga, privlači profesionalce iz raznih industrija koji traže nove karijerne prilike i izazove. Poslovna klima se poboljšava, a međunarodne tvrtke sve češće otvaraju podružnice u Hrvatskoj, nudeći atraktivne radne uvjete i mogućnosti napredovanja.

Drugi značajan razlog je usavršavanje znanja kroz sveučilišno obrazovanje. Hrvatska ima nekoliko visoko rangiranih sveučilišta koja nude širok spektar studijskih programa, često na engleskom jeziku, privlačeći tako studente iz cijelog svijeta. Istraživanje nove kulture i način života također je snažan motiv za preseljenje. Hrvatska nudi bogatu povijest, raznoliku gastronomiju, tradicionalne festivale i toplo gostoprimstvo, što je čini idealnim mjestom za one koji žele uroniti u novu kulturu i proširiti svoje vidike. Život u Hrvatskoj omogućuje uživanje u prirodnim ljepotama, od Jadranskog mora do planinskih krajolika, te pruža brojne prilike za rekreaciju i avanture.

Kako pronaći odgovarajući stan za najam i upoznati se sa svim uvjetima?

Prvi korak u procesu je pronaći pouzdanog agenta s kojim ćete komunicirati i s kojim ćete se osjećati ugodno, znajući da će vam pomoći pronaći nekretninu koja odgovara vašim potrebama. Postoji nekoliko ključnih stvari koje biste trebali imati na umu. Hrvatska je popularna turistička destinacija, pa se mnogi apartmani iznajmljuju na dnevnoj bazi od početka svibnja do kraja rujna. Nakon tog razdoblja, takozvani “turistički apartmani” dostupni su za najam od početka listopada do svibnja ili lipnja. Ova vrsta najma naziva se kratkoročni najam. Osim toga, postoji i dugoročni najam, koji obično traje najmanje godinu dana s mogućnošću produljenja na više godina.

How-to-rent-an-apartment-in-Croatia

Koje uvjete treba dogovoriti prije unajmljivanja stana?

Nekoliko glavnih uvjeta koje je potrebno dogovoriti u ugovoru uključuju: identitet najmoprimca, mjesečnu najamninu, točno trajanje najma, iznos depozita, koje režijske troškove trebate platiti, otkazni rok, i slično. Što se tiče depozita, iznos može varirati ovisno o zahtjevima vlasnika. Depozit se obično koristi kao osiguranje za eventualnu štetu u stanu, neplaćene stanarine i račune ili u slučaju prijevremenog napuštanja stana. Uz pravilno razumijevanje ovih uvjeta i uz pomoć pouzdanog agenta, vaš proces najma nekretnine u Hrvatskoj može biti jednostavan i bez stresa.

Što je sa režijama?

Što se tiče režijskih troškova, oni se obično plaćaju uz mjesečnu najamninu. Računi, koji stižu na ime vlasnika, redovito se plaćaju svaki mjesec, a nakon uplate šaljete vlasniku potvrdu o izvršenom plaćanju. Plaćate iznos koji ste potrošili, a režijski troškovi uključuju struju, vodu, komunalnu naknadu, naknadu za odvoz smeća, te TV i internet te otprilike iznose između 100 – 150 eura.

Prilikom slanja upita, imajte na umu da agent uvijek mora kontaktirati vlasnika kako bi provjerio je li stan još uvijek dostupan, jer se apartmani brzo iznajmljuju. Za sva ostala pitanja i bezbrižan proces unajmljivanja stana, obratite nam se s povjerenjem.

Podijeli sa

Josipa Kusić
Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Josipa je iznimno komunikativna i društvena osoba kojoj je briga o klijentima i njihovim potrebama na prvom mjestu. Vođena vlastitim ambicijama i organiziranošću maksimalno je posvećena poslu koji obavlja. Uvijek nasmijana i vesela pristupa svakom novom zadatku te s nestrpljenjem očekuje nove izazove. Primarno područje njenog djelovanja je dalmatinska obala i otoci, sa središtem u gradu Splitu.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt