Broker
NaslovnaBlog
Kupnja nekretnine u Hrvatskoj

25. svi 2018.

Kupnja nekretnine u Hrvatskoj

Avatar

Ivica Vulić

Generalni direktor

Savjeti za kupce nekretnina u Hrvatskoj 

Mnogi ljudi traže nekretnine na prodaju u Hrvatskoj. Troškovi se mogu razlikovati ovisno o državljanstvu kupca, regiji u kojoj se nalazi nekretnina, mikro lokaciji i odabiru koji ćete napraviti prilikom odabira agencije za nekretnine.

Isto vrijedi i za prodaju nekretnina. U Hrvatskoj, kada prodajete nekretninu, najbolje je imati čisto vlasništvo i uredne dokumente nekretnine. Već dugi niz godina vlasništvo nekretnina u Hrvatskoj se vodi u obitelji i dijeli među potomcima. Zbog toga danas u Hrvatskoj dosta nekretnina ima puno pravnih vlasnika koji se nalaze po cijelom svijetu.

buying-property-in-croatia

Evo nekoliko savjeta za kupnju nekretnine u Hrvatskoj

Sada stranci iz Europske unije mogu kupiti nekretnine u Hrvatskoj kao i hrvatski državljani. Građani drugih zemalja, izvan EU, moraju dobiti prethodnu suglasnost Ministarstva pravosuđa. Izjava o suglasnosti izdaje se građanima čija zemlja ima ugovor o uzajamnosti s Hrvatskom.

1. Kupite nekretninu kao pojedinac
Kao što je rečeno ako vam je potrebno privatno vlasništvo, trebate odobrenje Ministarstva vanjskih poslova, osim europskih građana. Razdoblje za dobivanje odobrenja je maksimalno 6 mjeseci, ali tijekom čekanja možete dobiti posjed i smireno ga koristiti.

2. Kupite nekretninu kao pravna osoba
Ili možete osnovati vlastitu tvrtku u Hrvatskoj što nije tako komplicirana, a mnogi se uvjeti ne primjenjuju. Više od jednog osnivača nije problem i cijeli proces će trajati samo 3 tjedna. Da biste dobili tvrtku kao d.o.o., kao početnik trebate napraviti minimalnu investiciju od 3000 eura koja se može povući nakon osnivanja. Štoviše, postoje i troškovi od 1000 eura, poput poreza, javnobilježničke naknade i naknada za pokretanje.

3. Preliminarna faza
Prvi korak u procesu kupnje nekretnine je potpisivanje predugovora koji je napravila vaša agencija ili odvjetnik i uplata kapare koja je obično 10% od prodajne cijene. Ako kupite kao osoba, potrebno je dostaviti dokumente kako bi dobili odobrenje ministarstva.

4. Završni ugovor
Kao što je utvrđeno u predugovoru, do određenog datuma, morate potpisati konačni ugovor i izvršiti potpuno plaćanje prodavatelju. Tada postajete vlasnik te nekretnine i cjelokupni posjed je vaš.

Neke informacije potrebne za kupnju Hrvatskih kuća na prodaju:
– Hrvatski jedinstveni ID broj (OIB) koji ste dobili kada ste kupili tu imovinu ili prije
– katastarski broj građevine ili parcele naveden u ugovoru o prodaji
– nekretnina treba imati sve dokumente kao što su građevinska dozvola, lokacijska informacija i uporabna dozvola. Sve su to službeni dokumenti koji pokazuju da je vaša nekretnina legalno građena i može se koristiti za život.
– Energetski certifikat je obvezan pri kupnji / prodaji nekretnine
– Putovnica ili osobna iskaznica kako bi se utvrdio vaš identitet

Podijeli sa

Ivica Vulić
Ivica Vulić

Generalni direktor

Ivica je Alfa i Omega agencije Broker, uspješan poslovni čovjek koji kreira i implementira sve politike firme od njenog osnivanja. Ugodna, racionalna i nezamjenjiva osoba koja svojim konstruktivnim pristupom rješavanju mnogobrojnih problema u poslovanju, svojim zaposlenicima pruža ogromnu potporu i savršenu mogućnost za rad i kontinuirano napredovanje.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt