Broker
NaslovnaBlog
Kupujete nekretninu u Hrvatskoj? Evo nekoliko savjeta

24. srp 2018.

Kupujete nekretninu u Hrvatskoj? Evo nekoliko savjeta

Avatar

Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Cijene nekretnina u obalnim područjima Hrvatske u posljednje se vrijeme povećavaju. Kako globalni turizam raste i Hrvatska radi na poboljšanju gospodarstva i liberalizaciji, ovo je pravi trenutak za kupnju nekretnina u Hrvatskoj.

Buying property in Croatia tips

Hrvatsko gospodarstvo ubrzano raste, pa tako i sektor nekretnina u zemlji. Poboljšanje propisa, uspješno turističko tržište i rastuće hrvatsko tržište nekretnina (koje nudi prekrasne i neprocjenjive priobalne nekretnine u Hrvatskoj investitorima i kupcima iz cijelog svijeta) su neki od razloga za to. Hrvatska je također lako dostupna od strane drugih zemalja Europe i ima slavno povijesno naslijeđe, ugodne vremenske uvjete i prirodno i mirno okruženje. Ako želite kupiti hrvatsku nekretninu, evo nekoliko točaka koje valja razmotriti.

Mogućnosti ulaganja za strane državljane
Građani nekih zemalja dobivaju povoljno investicijsko okruženje u Hrvatskoj zbog sporazuma o uzajamnosti koji se dogodio između Hrvatske i njihovih zemalja. Dakle, državljani tih zemalja mogu slobodno kupovati nekretnine u Hrvatskoj kao i hrvatski državljani koji slobodno mogu kupiti nekretnine u zemljama s kojima Hrvatska ima sporazum o uzajamnosti. Hrvatska ima ovaj reciprocitetni sporazum sa svim zemljama Europske unije, Sjedinjenim Državama, Rusijom i mnogim drugim. Državljani Bosne i Hercegovine i Švicarske također mogu kupiti nekretninu u Hrvatskoj ako žive trajno u zemlji. Finalizacija dokumenata o kupnji nekretnine može potrajati oko 2 do 6 mjeseci, dok Ministarstvo vanjskih poslova RH radi provjere.

Kupnja nekretnine u Hrvatskoj: Proces
Ugovor je sklopljen između prodavatelja i kupca, a početno plaćanje može iznositi do 10% cijene nekretnine. Kupac također mora izraditi određene dokumente, uključujući dokaz o državljanstvu (ovo je za kupce i prodavatelje), punomoć, detalje o imovini i druge. Ugovor kasnije registrira Općinski zavod za katastar.

Prijenos / kupnja poreza i troškova
Porez na promet od 4% naplaćuje se na svim transakcijama kupnje nekretnine. Ako je kupljena nekretnina nova zgrada, primjenjuje se PDV, što iznosi 25% vrijednosti nekretnine. Komisija koju naplaćuju agenti za nekretnine može se razlikovati od 3% do 6%, a odvjetniku se također mora platiti pravna pristojba koja iznosi oko 1% vrijednosti kupnje nekretnine. Postoje i druge naknade uključujući registracijsku naknadu koja može proći do 0,05% troška kupnje.

Podijeli sa

Josipa Kusić
Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Josipa je iznimno komunikativna i društvena osoba kojoj je briga o klijentima i njihovim potrebama na prvom mjestu. Vođena vlastitim ambicijama i organiziranošću maksimalno je posvećena poslu koji obavlja. Uvijek nasmijana i vesela pristupa svakom novom zadatku te s nestrpljenjem očekuje nove izazove. Primarno područje njenog djelovanja je dalmatinska obala i otoci, sa središtem u gradu Splitu.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt