Broker
NaslovnaBlog
Stvari koje treba razmotriti prije kupnje nekretnine u Hrvatskoj

07. ožu 2018.

Stvari koje treba razmotriti prije kupnje nekretnine u Hrvatskoj

Avatar

Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija za nekretnine koja privlači strane investitore. Zahvaljujući dobro očuvanoj prirodnoj ljepoti i dobroj povezanosti je odlična za investicije u stambenim ili poslovnim prostorima. Ako i vi planirate kupiti hrvatsku nekretninu, evo nekoliko stvari koje biste trebali znati.

Kupnja nekretnine u Hrvatskoj 01
Vlasništvo nekretnine od strane stranih državljana

Strani državljani trebaju biti svjesni nekih pravila i propisa prije nego što počnu kupovati nekretnine u Hrvatskoj.
Svi građani (kao fizičke osobe) zemalja članica Europske unije mogu kupiti nekretninu kao i hrvatski državljani. Građani drugih država, izvan EU, ako su rezidenti zemlje koja ima sporazum o reciprocitetu s Hrvatskom, imaju pravo pribaviti nekretnine ovdje uz suglasnost Ministarstva vanjskih poslova. Popis zemalja s ugovorom o reciprocitetu s Hrvatskom širi se stalno pa je najbolji način da provjerite s nama najnovije informacije. Nadalje, strancima zabranjeno je kupovanje šuma ili poljoprivrednog zemljišta ili bilo koje nekretnine koja spada pod spomenik kulture.

Kronologija

Dopuštenje Ministarstva vanjskih poslova obvezno je za strane državljane koji kupuju nekretnine u Hrvatskoj. Nijedna se prodaja ne može dovršiti bez ovog pristanka. Proces traje nekoliko mjeseci tijekom kojeg ministarstvo provjerava strane zakone kako bi se osiguralo da postoji sporazum o reciprocitetu. Kada se dobije dozvola, prodaja se može finalizirati i kupci mogu upisati vlasništvo i platiti porez na promet nekretninama (4%).
Jedini način na koji stranci mogu kupiti nekretninu, šumu ili poljoprivredno zemljište, bez ograničenja je pokretanje tvrtke ili ako već imaju tvrtku osnovanu u Hrvatskoj, a zatim kupuju nekretnine kao vlasništvo tvrtke. Tvrtke u Hrvatskoj mogu osnovati građani svih zemalja. Na taj način ne treba pričekati odobrenje Ministarstva vanjskih poslova jer hrvatska tvrtka ima jednaka prava kao i hrvatske pravne osobe bez obzira na državljanstvo osnivača i vlasnika.

Kupnja nekretnine u Hrvatskoj 02

Postupak stjecanja nekretnina

●    Predugovor: kada je predugovor između kupca i prodavatelja spreman, kupac mora platiti obično 10% od prodajne cijene. Prije pravljenja predugovora provjeravamo pravno vlasništvo nad nekretninama.
●    Ako je potrebno, prijava se podnosi Ministarstvu vanjskih poslova zajedno sa sljedećim dokumentima: kupoprodajni ugovor, dokaz o vlasništvu prodavatelja, potvrdu da je nekretnina unutar granica građevinske zone predviđena urbanističkim planom, dokaz o državljanstvu kupca, dokaz o državljanstvu prodavatelja i punomoć.
●    Kopija obvezujućeg ugovora, koju potpisuje javni bilježnik, dostavlja se zemljišnim knjigama. Zatim, detalji ugovora moraju biti upisani u zemljišne knjige Općinskog katastra, a plaćanje poreza na promet nekretnina mora biti izvršeno.
●    Porezna uplata od 4% nije potrebna za nove nekretnine kupljene prvi put izravno od investitora.

Zapamtite

Imajte na umu da će se uplata pologa vratiti ako kupac ne ispuni uvjete predugovora. Za dobrobit kupca, hrvatska vlada obvezuje prodavače da plate dvostruku visinu pologa ako ne ispunjavaju uvjete ugovora.

Podijeli sa

Josipa Kusić
Josipa Kusić

Koordinator za nekretnine

Josipa je iznimno komunikativna i društvena osoba kojoj je briga o klijentima i njihovim potrebama na prvom mjestu. Vođena vlastitim ambicijama i organiziranošću maksimalno je posvećena poslu koji obavlja. Uvijek nasmijana i vesela pristupa svakom novom zadatku te s nestrpljenjem očekuje nove izazove. Primarno područje njenog djelovanja je dalmatinska obala i otoci, sa središtem u gradu Splitu.

Želiš nas kontaktirati? Pošalji nam poruku i javit ćemo ti se uskoro.

Kontakt