News: Coronavirus in Croatia

Info za inozemne kupce


MOGU LI INOZEMNI KUPCI KUPITI NEKRETNINE U HRVATSKOJ?

Od 01. veljače 2009. građani svih zemalja članica EU, kao fizičke osobe mogu kupovati nekretnine poput hrvatskih građana. Nekretnine koje ne mogu kupiti inozemne fizičke osobe su poljoprivredna zemljišta i šume. Građani drugih zemalja, izvan EU, mogu kupiti nekretnine uz suglasnost Ministarstva vanjskih poslova. Odobrenje mogu dobiti građani onih zemalja s kojima je Republika Hrvatska potpisala ugovor o reciprocitetu.

Postupak je sljedeći:

Kada se strani državljanin odluči za kupnju nekretnine, zaključuje kupoprodajni ugovor s prodavateljem, koji u to vrijeme ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika, i zajedno s propisanom dokumentacijom, se podnosi Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu. Nakon što se dobije odobrenje može se obaviti upis vlasništva na njihovo ime i platiti porez na promet nekretnina.
Strani državljani koji osnuju ili koji već imaju osnovanu tvrtku u Hrvatskoj mogu kupovati nekretnine kao vlasništvo tvrtke, bez ikakvih ograničenja. Građani svih zemalja mogu osnovati tvrtku u Hrvatskoj.

KAKO OSNOVATI TVRTKU U HRVATSKOJ?

Osim kupovine nekretnine kao fizička osoba, strani državljani mogu osnovati tvrtku u Hrvatskoj, te steći vlasništvo nekretnine kao hrvatska tvrtka. U ovom slučaju, nije potrebno čekati odobrenje od Ministarstva pravosuđa, jer kupac stranog državljanstva kao osnivač i vlasnik hrvatske tvrtke ima jednaka prava kao i hrvatske pravne osobe.

Određeni postotak stranih državljana odlučuje za ovaj korak, stoga našim stranim klijentima nudimo usluge osnivanja tvrtke u Hrvatskoj. Osnivanje tvrtke traje od 1-2 tjedna. Ako ste fizički prisutni u Hrvatskoj, možemo Vas pratiti i pomoći vam kroz svaki korak. Ako niste ovdje, to nije problem, mi ćemo poslati punomoć koju potvrdite u svojoj zemlji, a mi obavimo sve za Vas. Troškovi osnivanja tvrtke ukupno iznose do cca. 4,000 €, uključujući poreze, naknade javnog bilježnika, naknade državnim uredima, temeljni kapital u iznosu od 20.000 kuna i drugi troškovi banke.

Ukoliko i Vi želite osnovati tvrtku u Hrvatskoj, nudimo brzu i kvalitetnu uslugu za osnivanje tvrtke u Vaše ime.

1. Odabrati naziv tvrtke
– Prilikom odabira imena, morate imati na umu da je ime mora biti na hrvatskom, engleskom ili latinskom jeziku
– Naziv tvrtke također može biti Vaše ime, srednje ime ili prezime
– Naziv mora biti jedinstven u regiji, i odobren od strane javnog bilježnika, stoga predlažemo da pripremite barem tri opcije

2. Ovjeriti kopiju putovnice

3. Za potvrdu punomoći – apostil javnog bilježnika

 

KOLIKI JE IZNOS POREZA NA PROMET NEKRETNINA U HRVATSKOJ?

Republika Hrvatska ima jedinstvenu poreznu stopu od 5% za sve vrste nekretnina i sve vrste transakcija. Iznos poreza utvrđuje se na temelju cijene iz ugovora o prodaji i procjeni ovlaštenog poreznog ureda, na čijem se području nalazi nekretnina. Prema zakonu porez na promet nekretnina plaća kupac.

U slučaju prodaje novosagrađenih nekretnina, ako je prodavatelj hrvatska tvrtka, porez je cca. 1,5%.

KOLIKI JE IZNOS PROVIZIJE AGENCIJE ZA NEKRETNINE?

Provizija posrednika za nekretnine: 2% do 4% od kupoprodajne cijene. (plaća kupac)
Javnobilježničke pristojbe, pravne pristojbe, prevoditelji, osnivanje tvrtke: cca. 1% -3% (plaća kupac)

Ako vam netko ponudi nižu cijenu za tu uslugu, morate biti oprezni, jer vjerojatno ima i skriveni dogovor s vlasnikom ili ne potpunu uslugu.

TKO MOŽE BITI VAŠ AGENT ZA NEKRETNINE?

Prilikom kupnje nekretnine u Hrvatskoj, trebate biti posebno oprezni da su sve aktivnosti vezane uz kupnju nekretnine učinjene od strane certificiranih i stručnih osoba i tvrtki. Inače možete uzrokovati sebi veliku štetu, i niste zaštićeni u slučaju nastalih problema.

Prije nego što se odlučite za kupnju nekretnine u Hrvatskoj, morate provjeriti agenciju s kojom ćete raditi.

1 / Posebno je važno da su agenti s kojima ste u kontaktu imaju sve potrebne dozvole za obavljanje posredovanja. Možete provjeriti legalnost agencija i njihovih agenata na stranicama Hrvatske gospodarske komore.

Nažalost, web stranica je samo na hrvatskom jeziku.

2 / Provjerite cijene nekretnina, postoje različite cijene na različitim web stranicama, mnoge agencije i agenti naprave razliku u cijeni, bez da to znate.

3 / Provjerite ured agencije za promet nekretninama, mnoge agencije oglašene na internetu nemaju ured i rade ilegalno.

4 / Svi računi moraju biti izdani i uručeni Vama, ne prihvaćajte plaćanje gotovinom bez računa. U slučaju bilo kakvih naknadnih problema s nekretninom nemate nikakve dokaze, i nemate nikoga tko će štititi Vaše interese.

Jamčimo našim klijentima najniže cijene nekretnina. Ako bilo koja finalna cijena nekretnine ispadne skuplja u našoj agenciji, nego u bilo kojoj drugoj agenciji, mi ćemo odraditi naše usluge bez troškova.

Mi ćemo Vam pokazati da su naše tvrdnje istinite za nekretnine koje oglašavamo na našim web stranicama, kao i one koji se ne oglašavaju javno, koristeći stvarne primjere.

Ako nađete bilo koju nekretninu na hrvatskoj obali na nekoj drugoj web stranici, pošaljite nam podatke i mi ćemo provjeriti sve detalje u vezi nekretnine i agencije, besplatno. Mi ćemo provjeriti da li je agencija legalna, i ako je cijena bez dodataka.


FAQ

Ovo su pitanja i odgovori na neka često postavljana pitanja o nekretninama u Hrvatskoj, za sva ostala pitanja slobodno nam se obratite ili dođite u naš ured i rado ćemo vam pomoći.

1. Mogu li strani državljani kupovati nekretnine u Hrvatskoj?

Strani državljani koji su pripadnici država članica EU mogu kupovati nekretnine na jednak način kao i hrvatski državljani. Strani državljani pripadnici država izvan EU mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj uz kumulativno ispunjena dva uvjeta: ugovor o reciprocitetu s RH i suglasnost Ministarstva pravosuđa.

2. Koliki je porez na promet nekretnina u RH?

Republika Hrvatska ima jedinstvenu stopu poreza na promet nekretninama od 3%. Visina poreza se utvrđuje na temelju cijene iz kupoprodajnog ugovora i procjene nadležne porezne uprave. Prema zakonu kupac plaća porez po primljenom rješenju i to samo jednom.

3. Koliki je porez kod zamjene nekretnina?

Porez je također 3% tako da svaki vlasnik nekretnine kod zamjene plaća 3% procijenjene vrijednosti nekretnine za novu nekretninu.

4. U kojem roku se mora platiti porez na promet nekretnina?

Porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora ili drugog pravnog posla kojim se stječe nekretnina. Javni bilježnik je obvezan u roku od 30 dana od potpisa na ispravama o prodaji jedan primjerak isprave dostaviti Poreznoj upravi na području koje se nekretnina nalazi. Porezni obveznik je dužan platiti utvrđeni porez u roku od 15 dana od dostave rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina.

5. Što je kapara i koliko iznosi?

Kapara je osiguranje koji kupac plaća prodavatelju kao znak da je ugovor zaključen i sigurnost da će se obveza izvršiti. U praksi se kapara daje na Predugovoru i uobičajeno iznosi 10% od dogovorene kupoprodajne cijene. U slučaju ispunjenja ugovora kapara se uračunava u ukupan iznos ugovorene kupoprodajne cijene.

6. Može li se iznos kupnje nekretnine platiti deviznim sredstvima?

U principu ne. Svaka kupoprodaja u RH mora biti isplaćena u kunama. Ukoliko se napravi isplata u devizama, banka će napraviti konverziju u kune.

7. Je li moguće zaključiti i ovjeriti kupoprodajni ugovor nekretnine u inozemstvu?

Da, ukoliko je riječ o državljaninu RH onda je najbolje ovjeriti ugovor u našem diplomatskom predstavništvu. Ukoliko je riječ o stranom državljaninu onda je uz ovjeru kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika, potreban Apostille javne isprave izdane u toj državi.